Wat is Balfolk?

Balfolk is een dansstijl waar gedanst wordt op muziek uit West-Europa. De meeste mensen die Balfolk dansen, doen dat door naar dansavonden te gaan. Een dansavond heet een bal. Op een bal wordt live muziek gespeeld. Voor veel mensen draait een bal om het maken van plezier en contact.

Om een bal zo toegankelijk mogelijk te maken, beginnen veel avonden met een dansinstructie. De instructie bevat een eenvoudige uitleg van de basisdansen zodat je snel mee kan komen op de dansvloer, ook zonder ervaring. Na de instructie kondigt de band aan welke dans ze gaan spelen en de avond kan beginnen.
Het is gebruikelijk om bij iedere dans op zoek te gaan naar een nieuwe partner. Iedereen kan en mag elkaar ten dans vragen en het is aan jou of je de dans aanneemt of vriendelijk afwijst. De kans is groot dat wanneer je te lang aan de kant blijft wachten, dat iemand jou vraagt. Dit maakt dat je alleen naar een bal kan gaan en toch makkelijk contact kan leggen.

Er zijn grofweg drie soorten dansen. Bij koppeldansen dans je een nummer lang met dezelfde partner (bijvoorbeeld een Scottish, Mazurka of Wals). Met groepsdansen stap je in samen met een partner, en gedurende de dans wissel je steeds van partner (Tovercirkel of Jig). Bij een reidans vorm je een rijtje met een paar mensen en ga je als een sliert de ruimte door terwijl je op een vast ritme stapt (Andro of Hanterdro).

Balfolk heeft zich ontwikkeld tot een moderne dansstijl. De basis heeft zich gevormd in west Europa, voornamelijk vanuit de Franse traditie. Muzikanten schrijven hedendaagse muziek, geïnspireerd op de traditie. Zowel de muziek als de dansen zijn continue in ontwikkeling. De originele, soms ingewikkelde passen zijn allang losgelaten en er is veel ruimte voor improvisatie. Dit is een van de redenen dat balfolk veel jonge mensen aan trekt. Op de dansvloer zie je jong en oud met elkaar samen dansen.
Dat je ook zonder danservaring mee kunt komen op een bal vinden wij bij Balfolk Express een kracht van Balfolk. Wij denken dat met het volgen van lessen en workshops je je kennis kan vergroten en je de dansen op een bal meer diepgang kunt geven.

Na een bal is er vaak ruimte voor de liefhebber om je instrument te pakken en een poos samen muziek te maken.

Er wordt in Nederland bijna wekelijks bals georganiseerd. Deze zijn terug te vinden in de agenda van www.balfolk.nl. Hierop staan ook de workshops en lessen van de andere docenten in Nederland. Een paar keer per jaar zijn er festivals zoals Cadansa en Dansstage Enschede. Kom je uit de regio Utrecht/Zeist, kan het interessant zijn om bij Balfolk Zeist te kijken. Ook internationaal is er een breed aanbod. Neem contact op met Balfolk Express als je vragen hebt of tips wilt over het vinden van festivals en bals.