Wat is balfolk?
Wat is balfolk eigenlijk? Balfolk is een dansstijl, oorspronkelijk uit de Franse traditie, waar je danst op muziek uit West-Europa. Dat doe je tijdens bals, waar er eigenlijk altijd live muziek is en het vooral draait om plezier en contact met elkaar. Benieuwd wat balfolk precies is en of het bij jou past? Lees meer over deze bijzondere dansvorm.
Hoe ziet een avond balfolk dansen eruit?
Veel balfolkavonden – bals – beginnen met een dansinstructie. Dit is een eenvoudige uitleg van de basisdansen, zodat je ook zonder ervaring snel mee kan komen op de dansvloer. Na de instructie spelen er een of meerdere live bands. De artiesten kondigen steeds aan welke dans ze gaan spelen. Elke band heeft weer een eigen stijl en er is vaak een leuke afwisseling tussen energieke en rustige dansen.
Bij balfolk heb je geen vaste danspartner nodig. Het is gebruikelijk om bij iedere dans op zoek te gaan naar een nieuwe partner. Iedereen kan en mag elkaar ten dans vragen en het is aan jou of je de dans aanneemt of vriendelijk afwijst.
Als het bal lang duurt en etenstijd overschrijdt, is er meestal een potluck. Iedereen neemt dan iets te eten mee, wat we met z’n allen delen. En aan het einde van een bal is er vaak een sessie. Liefhebbers kunnen hun eigen instrument meenemen en een poos samen muziek maken. Zo is er zelfs na afloop nog ruimte om meer te dansen en samen plezier te maken.
Welke balfolk dansen zijn er?
Kort door de bocht zijn er drie soorten balfolk dansen: koppeldansen, groepsdansen en reidansen. Koppeldansen dans je – je raadt het al – in een koppel: je danst één nummer lang met dezelfde partner. Voorbeelden zijn de scottish, mazurka en wals. Bij groepsdansen stap je samen de dans in, maar je wisselt vervolgens steeds van partner. Bijvoorbeeld in een tovercirkel of jig. In een reidans vorm je een rijtje met een paar mensen en ga je als een slinger de ruimte door terwijl je op een vast ritme beweegt. Denk aan de andro, hanterdro of gavotte de l’aven.
Waar komt balfolk vandaan?
De basis van balfolk komt uit West-Europa, voornamelijk vanuit de Franse traditie. Maar het heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een moderne dansstijl. Zowel de muziek als de dansen zijn continu in beweging. De originele, soms ingewikkelde passen zijn allang losgelaten en er is veel ruimte voor improvisatie. Juist daarom vinden mensen van alle leeftijden balfolk leuk en zie je op de dansvloer jong en oud met elkaar dansen.
Wat is balfolk in Nederland?
Nederland heeft een grote en enthousiaste balfolk community. Er zijn bijna wekelijks wel bals, workshops en lessen in alle uithoeken van het land. Ook zijn er een paar keer per jaar grote festivals zoals CaDansa en Dansstage. Op balfolk.nl is een handige agenda met alle balfolkactiviteiten in Nederland te vinden. Wil je de grens over, dan is er ook van alles te vinden – zowel in Frankrijk en België als in landen zoals Italië, Zweden, Polen en Tsjechië. Kijk op balfolk.org voor een overzicht.
Wij raden in ieder geval Balfolk Zeist in de regio Utrecht en het jaarlijkse Boombal Festival vlakbij Gent aan. In de lessen geven we ook vaak tips over aankomende bals en festivals.
Is balfolk iets voor mij?
Met workshops en lessen kun je je kennis vergroten en jouw dansen op een bal meer diepgang geven. Zo kun je steeds doorgroeien, je eigen dansstijl ontwikkelen, beter contact maken met je danspartners en al met al steeds meer plezier beleven aan het dansen van balfolk.
Nieuwsgierig geworden?
Kom eens kijken of balfolkles iets voor jou is! Balfolk Express geeft op dinsdagavonden dansles in Utrecht. Zien we jou bij onze volgende proefles?
Heb je nog vragen, bekijk dan het antwoord op verschillende veelgestelde vragen over balfolk. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen via . Tot dans!