Veelgestelde vragen

De beginnende danser

De een trekt een mooie blouse of jurk aan, de ander een joggingbroek en weer een ander houdt zijn dagelijkse spijkerbroek aan. Trek vooral kleding aan waar je je comfortabel in voelt. Dit geldt ook voor schoenen. Gladdere zolen zijn voor zowel dames als heren aangenamer voor je knieën. Bergschoenen e.d. zijn vanwege hun stugheid minder geschikt. Ga je vaker dansen dan kunnen dansschoenen een goede keuze zijn.

Een bal begint vaak met een uur dansinstructie zodat je daarna makkelijk kan instappen, ook zonder ervaring. De instructie bevat een eenvoudige uitleg zodat je snel mee kan komen op de dansvloer. Daarnaast is het gewoonte om een ander ten dans te vragen voor een dans begint, waardoor er ook een grote kans is dat je ten dans gevraagd wordt. Wanneer je vertelt dat het je eerste keer is, word je vaak met plezier op weg geholpen. Lessen kunnen je vervolgens helpen om verder te groeien.

Waarschijnlijk gaan je voeten vanzelf een beetje meetikken met de maat en wanneer je voor de derde keer gevraagd wordt is de kans groot dat je alsnog het gewoon gaat proberen, maar uiteraard mag je ook luisteren en kijken. Sommige dansers doen graag rustig aan en dat is geen probleem. Het staat je altijd vrij om een dans af te wijzen.

In tegenstelling tot volksdansen staat improvisatie bij Balfolk voorop en is het genre continue bezig met verder ontwikkelen. Balfolk is een moderne stijl met zijn eigen, modern geschreven muziek. Het is niet voor niks dat een groot deel van de dansers 20’ers en 30’ers zijn.

De beste manier is door naar een bal te gaan of een lessenreeks te volgen. Kijk daarvoor op: www.balfolk.nl. Op facebook kan je lid worden van Balfolk (open groep). Je kan ook een mail sturen naar Balfolk Express. Dan kijken wij of we iemand kunnen vinden met wie je in contact kan komen of mee kan gaan naar een bal.

Het is geen probleem alleen te komen naar een bal. Omdat je elke dans wisselt van partner is het makkelijk in contact te komen met mensen.

De ervaren danser

Je moet beginnen in de groep die het beste past bij je ervaring en wat je wilt leren. De hoeveelheid jaren je danst hoeft niet iets te zeggen over de kwaliteit waarmee je danst. Over de inhoud van de lessen kan je lezen op de pagina lessen. Uiteraard kan je ons mailen voor advies.

Lessen kunnen je helpen te groeien in de dans. Je wordt op zowel danstechnisch als muzikaal gebied uitgedaagd. Een goede danshouding leer je vaak niet door alleen bals te dansen. Het voorkomt blessures en maakt de dans prettiger voor zowel jou als je partner. Iedere docent heeft een andere achtergrond of specialisatie waardoor je steeds nieuwe dingen kan leren. Zo ben je nooit uitgeleerd. Ons doel is om jou te helpen groeien in je dans. Dus ook als ervaren danser kan je bij onze lessen verder leren.

Jazeker. Bals vinden plaats door heel Europa en zelfs daarbuiten.Veel bekende Balfolk artiesten komen uit Frankrijk of België. Bekende festivals zijn: Boombalfestival, Funam’Bals en Gennetines. Op zoek naar bals of festivals in het buitenland? Stuur gerust een mail.