Veelgestelde vragen
De beginnende danser
Trek vooral kleding aan waar jij je comfortabel in voelt. Vooral de een is dat een mooie blouse of jurk, de ander een joggingbroek en weer een ander gewoon je dagelijkse spijkerbroek. Dit geldt ook voor schoenen. Kies wel liever voor schoeisel met gladdere zolen. Ga je vaker dansen, dan kunnen dansschoenen een goede keuze zijn.
Ja, absoluut. Een bal begint vaak met een dansinstructie, zodat ook mensen zonder ervaring op bals of in danslessen daarna makkelijk mee kunnen komen op de dansvloer. De kans is ook groot dat je op een bal ten dans gevraagd wordt. Wees niet bang om te zeggen dat je voor het eerst komt – de meeste mensen in balfolk helpen je met plezier op weg!
Niets moet. Op een bal ga je waarschijnlijk vanzelf een beetje meebewegen op de muziek. De kans is groot dat je het dan toch wel gaat proberen wanneer iemand je dan ten dans vraagt. Maar gewoon luisteren en kijken mag natuurlijk ook. Sommige dansers doen graag rustig aan en dat is geen probleem. Het staat je altijd vrij om een dans af te wijzen, zonder uitleg.
Balfolk verschilt van volksdansen in dat improvisatie voorop staat en het genre constant in ontwikkeling is. Balfolk is een moderne dansstijl met eigen, modern geschreven muziek. Juist daarom trekt het mensen van alle leeftijden aan. Een groot deel van de dansers is dan ook in de twintig of dertig.
De beste manier is naar bals gaan of danslessen volgen. Die vind je door heel Nederland. Een overzicht van balfolkactiviteiten vind je op balfolk.nl. Ook kun je op Facebook lid worden van Balfolk (open groep). De balfolk community is ontzettend open en verwelkomend. Vraag je om tips, een maatje of een carpoolplek, dan is er altijd wel iemand die je helpt.
Nee hoor. Het leuke aan balfolk is juist dat je niet met één vaste partner danst. Je wisselt elke dans of soms zelfs in dezelfde dans van danspartner. Natuurlijk mag je samen met iemand komen, maar het is zeker niet verplicht. Je komt zo op een bal makkelijk in contact met andere mensen.
De ervaren danser
Je moet beginnen in de groep die het beste past bij jouw ervaring en wat jij wilt leren. Misschien wil jij nieuwe dansen aanleren of juist je basis versterken. In onze twee groepen dansles behandelen we verschillende onderwerpen. Tijdens de proefles kun je met beide groepen meedoen om te zien wat bij je past. Uiteraard mag je ons altijd mailen voor advies.
Je leert in lessen meer dan je op bals meekrijgt. In lessen word je danstechnisch en muzikaal uitgedaagd. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met een goede danshouding en muzikaliteit. Zo verfijn je je dansstijl, vergroot je je communicatie op de dansvloer en voorkom je blessures. Dat maakt de dans prettiger voor zowel jou als je danspartners.
Je bent eigenlijk nooit uitgeleerd, zeker omdat balfolk continu in ontwikkeling is. Wij stemmen onze danslessen dan ook af op wat er op dit moment op bals gedanst wordt. Iedere docent heeft een andere achtergrond of specialisatie. We nodigen je dan ook van harte uit om naast onze danslessen workshops van andere docenten uit te proberen.
Jazeker. Bals vinden plaats door heel Europa en zelfs daarbuiten. Veel bekende balfolk artiesten komen uit Frankrijk of België. Bekende festivals over de grens zijn: Boombalfestival, Funam’Bals en Gennetines. Op zoek naar bals of festivals in het buitenland? Kijk op balfolk.org voor een overzicht of stuur ons gerust een mail voor tips.